מה זה פוסט טראומה?

PTSD או בשמה המלא Post Traumatic Stress Disorder, הפרעת דחק פוסט טראומטית ובשמה העממי פוסט טראומה,
היא סוג של הפרעת חרדה פסיכיאטרית ממשפחת ההפרעות הקשורות לטראומה ודחק הנקראת Stress-and-trauma-related disorders, פוסט טראומה נגרם כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומתי וזה לא חייב להיות אירוע חד פעמי יכול להיות גם רב פעמי, שבדרך כלל מסכן את חייו ואת שלמותו הפיזי והנפשי של אותו אדם החווה את זה, הפרעה זו יכולה להתפתח בכל גיל ובכל שלב בחיים ולכל אחד אשר חווה אירוע קשה כמו תאונת דרכים, פיגועים, נפגעי הטילים בדרום ובכלל כל כל נפגעי מתקפות הטילים, מוות אלים או פתאומי של בן משפחה/קרוב, אסונות טבע, תקיפה מינית או וישנם עוד המון סוגים של אירועים ומצבים שמהם יכולה להתפתח ההפרעה,

התסמינים שבדרך כלל חווים הסובלים מפוסט טראומה:

  • חוויה חוזרת ומחשבות בלתי פוסקות על האירוע הטראומתי – הבזקי תמונות ושחזור תמידי של האירוע, סיוטים והזיות, תחושה שכל הזמן אנחנו חיים את אותו אירוע קשה
  • מצוקה קשה וממושכת בעקבות מחשבות והתקלויות עם זכרונות מאותו/ם אירוע/ים
  • פחד מהעולם – כל דבר נראה לכם חשוד ומעורר בכם חשד שיקרה לכם ממנו דבר הדומה לאותו אירוע/ים שחוויתם בעבר
  •  חוסר שינה ועירנות יתר  – בין הבעיות הקשות ביותר שמביאות איתן בעיות פיזיולוגיות וגורמות לסבל רב
  • המנעות מלעשות דברים שאהבתם לעשות והתרחקות מאנשים וסביבה שהייתה קרובה ודואגת
  • מצב רוח ירוד, דכאון, ייאוש, חוסר תקווה, נוסף על הסימפטומים הרגשיים, ההפרעה מלווה גם בדופק מהיר, הזעה או קוצר נשימה בעת היזכרות באירוע טראומטי.

התסמינים האופיינים להפרעת פוסט טראומה רבים ומגוונים, הכוללים בין היתר מה שנרשם כאן מעלה אך כל אדם הוא בפני עצמו וכל אחד חווה משהו כזה או אחר.

איך מרגיש מי שסובל מפוסט טראומה?

הסובלים מפוסט טראומה שעברו אירוע קשה או תקופה מסוימת של אירועים קשים מתארים קושי ומצוקה רבה בחייהם.
החיים כבר לא אותם חיים, ההנאות לא אותם הנאות, חוסר הבנה של הסביבה הקרובה בהפרעה זאת,
גורמים לסובל ממנה קשיים ותסכול רב. מאנשים שמחים ומאושרים, אופטימים ומתפקדים הם מתארים איך הפכו להיות יותר רגישים ופגיעים מאוד נפשית, מפוחדים וחששנים שקופצים מכל רעש או משהו המזכיר את הטראומה או אפילו דומה לה בקצת. נוטים להיות עצבניים, פזיזים ומסוגלים להתפרץ ללא כוונה או שליטה ומאוד בקלות וזה מצב שבו נהיה מאוד קשה לקיים יחסים אנושיים.
הסובל מפוסט טראומה נפגע מכל תחומי החיים. מבחינת עבודה ישנו קושי להשאר באותה עבודה תקופה ארוכה,
במישור החברתי הם מתקשים נורא ואפילו נמנעים מללכת למפגשים חברתיים ובמישור המשפחתי והזוגי הפגיעה היא סוג של הדדית כי גם הסובל מפוסט טראומה סובל נורא בעקבות חוסר הבנה של הסובבים אותו או האשמות כאלה או אחרות והסובבים אותו, המשפחה והבן/בת הזוג סובלים ומתקשים בעצמם להתמודד עם השינוי ועם העובדה שהאדם היקר להם השתנה בעקבות אירוע כזה ואחר והוא סובל.

מה הדרכי טיפול היעילות ביותר? איך מתמודדים עם ההפרעה?

ישנם המון דרכים, שיטות וטיפולים ייעילים אשר יכולים לתת כלים להתמודדות  עם ההפרעה, למשל:

ישנם עוד המון טיפולים ושיטות כאלה ואחרות שנועדו להפחית את הסימפטומים,
להרגיע את הגוף והנפש ולעזור לאדם לחזור למצב של תפקוד נורמלי.

איך מתמודדים עם פוסט טראומה?

כיום קיימים מגוון רחב של טיפולים המוגדרים בתור טיפולים יעילים להתמודדות עם פוסט טראומה. המשימה החשובה ביותר שלכם היא לבחור את דרך הטיפול היעילה ביותר, זאת שבזכותה תוכלו לחזור לשגרה בהקדם האפשרי. אך אולי הדבר הקשה ביותר זה להתמודד עם פוסט טראומה, שכן מדובר על הפרעה שעשויה לפקוד אתכם כמעט בכל רגע. אז איך תוכלו להתמודד לבדכם עם ההפרעה? הינה כמה טיפים יעיל במיוחד עבורכם.

  • תשמרו על תזונה נכונה, זה בהחלט יכול לסייע לכם להתמודד עם PTSD. מרבית האנשים מתקשים מאוד לשמור על ארוחות מאוזנות, דבר שיכול לגרום לחוסר אנרגיה בגוף. כך יהיה לכם קשה להתמודד עם הלחצים והסימפטומים השונים המגיעים בתור תגובה לפוסט טראומה.
  • תשתדלו לנוח כמה שיותר, גם אם זה אומר רק מנוחה קלה ולא שינה עמוקה. המנוחה תעזור לכם לצבור כוחות, דבר שיכול לסייע לכם להתמודד עם לא מעט מצבים לא נעימים. אם לא תדאגו לנוח לא תצליחו למצוא את האנרגיות המתאימות.
  • על מנת שתוכלו להתקדם קדימה, תצטרכו להציב לעצמכם מטרות שאליהם תשאפו להגיע. כמובן שהמטרות חייבות להיות מטרות ראליות, כאלה שאתם מסוגלים להגיע אליהם. אל תקשו על עצמכם, כי בסוף אתם עוד עלולים להחמיר את המצב.
  • תשתפו את הסביבה במה שעובר עליכם, אל תשמרו לעצמכם את הדברים שמקשים עליכם. ככל שתשמרו לעצמכם את הדברים שמכבידים עליכם, כך יהיה לכם הרבה יותר קשה להתקדם הלאה. בני המשפחה והחברים שלכם כאן על מנת לעזור לכם להתקדם ולצאת מהמצב הלא נעים אליו נקלעתם.
  • סובלים מפוסט טראומה? אל תנסו להתכחש לכך. תנסו להרחיב את האופקים שלכם, וללמוד כמה שיותר על המחלה ועל התופעה. תנסו להבין כיצד אתם יכולים להסתכל להפרעה הזאת בלבן של העיניים, כי בסופו של דבר היא יכולה להיות גם החברה הכי טובה שלכם – הכול תלוי באיזה אופן אתם מסתכלים עליה.
  • אל תנסו לנצל את התסמינים על מנת לתרץ את חוסר ההצלחה או חוסר הסיפוק שלכם. הכוח להפוך את החיים שלכם לטובים יותר למרות ההפרעה נמצא בידיים שלכם, ואתם צריכים להבין כי אתם יכולים להגיע למצב שבו אתם שוכחים שיש לכם PTSD.
שתף בפייסבוק
שתף בטוויטר
שתף בלינקדאין
שתף בווטסאפ
שתף במייל
שתף בטלגרם

אולי יעניין אותך גם?

עזרה וסיוע

התמודדות עם בדידות ודיכאון בבתי אבות

בעולם שבו האוכלוסייה המבוגרת גדלה בצורה תדירה, בתי האבות הפכו למענה חשוב לצרכים של הזקנים. אף על פי שהם מספקים טיפול רפואי, תמיכה פיזית ופעילות

טיפול בקטמין ptsd
דרכי טיפול

קטמין וטיפול בטראומות

במאמר זה, נחקור כיצד ניתן להשתמש בקטמין לטיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) ובמצבי בריאות נפשיים אחרים. כמו כן, נדון במגבלות של קטמין כאפשרות טיפולית

איך מטפלים בפוסט טראומה
דרכי טיפול

איך מטפלים בפוסט טראומה?

ישנן דרכים רבות לטפל בפוסט טראומה. הטיפול הנפוץ ביותר הוא שהאדם יחיה מחדש את הטראומה בסביבה בטוחה עם מטפל. האדם יתבקש לספר את סיפורו תוך

הרשמו לניוזלטר שלנו